Riječki hospicij: prva i još uvijek jedina ustanova u Hrvatskoj za skrb o umirućima

Riječki hospicij: prva i još uvijek jedina ustanova u Hrvatskoj za skrb o umirućima

Foto: Hospicij Marija Krucifiksa Kozulić Rijeka

Danas govorimo o onome što nam treba kad stignemo na kraj puta – o palijativnoj skrbi, odnosno brizi za umiruće bolesnike. Naša sugovornica je ravnateljica riječkog hospicija sestra Daniela Orbanić.

pxl_100418_20254145.jpgČasna sestra Daniela Orbanić (Foto: Pixsell)

Riječki hospicij postoji sad već gotovo sedam godina i još uvijek je jedina ustanova u Hrvatskoj specijalizirana za skrb o umirućim bolesnicima. Osnovan je zahvaljujući suradnji Riječke nadbiskupije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, a od samoga početka vodi ga časna sestra Daniela Orbanić.

Smrt je još uvijek veliki tabu u našoj kulturi, gurnuta na rubove svakodnevice, i zapravo malo znamo o umiranju. Što je najvažnije znati kad brinemo o umirućima, što zapravo umirućem čovjeku treba?

"Prvenstveno je važno da čovjek tada nije sam, da je netko pokraj njega – bilo od našeg osoblja ili još bolje, netko iz obitelji. Da čovjeka držimo za ruku, da mu pričamo, jer oni nas čuju bez obzira što to možda tako ne izgleda, da podsjećamo na sve lijepo što je bilo u životu", kaže sestra Daniela i naglašava kako većina njihovih pacijeata nije svjesna da se bliži kraju života.

"Rijetki su oni koji mogu podnijeti tako tešku istinu i ne treba na tome inzistirati jer se dogodi da bolesnici padnu u depresiju i onda ta istina ničemu ne pomaže. S istinom treba oprezno", naglašava. 

Riječki hospicij može primiti 14 pacijenata, potražnja je sve veća, i velika je potreba za još jednom takvom ustanovom. U riječkom hospiciju stalno se čuje lagana glazba, članovi obitelji mogu, ako to žele, biti 24 sata uz oboljeloga, imaju i park kojim se može prošetati s bolesnicima koji su to u stanju, a dozvoljeni su i posjeti kućnih ljubimaca. K tome, usluge riječkog hospicija posve su besplatne.

"Potrebno je otpusno pismo iz kojeg se vidi da je daljnje liječenje bolesnika obustavljeno - to u našem slučaju najčešće izdaje onkolog, budući da su gotovo svi naši pacijenti onkološki bolesnici - i potrebna je uputnica obiteljskog liječnika koji ispunjava i naš formular, dostupan i na našim mrežnim stranicama", kaže sestra Daniela.  

Pacijentima i njihovim obiteljima u hospiciju se pruža fizička, psihološka, duhovna i socijalna potpora u terminalnoj fazi bolesti. Sestra Daniela i njezini suradnici nedavno su sklopili ugovor s Medicinskim fakultetom o tome da će biti praktikum za novi izborni kolegij palijativne medicine koji će od sljedeće akademske godine moći upisivati studenti pete i šeste godine. 

"Kada radite u hospiciju, tada postanete sigurni da je smrt prijelaz, odlazak u svijet bez suza. Smrt me naučila da budem bolja osoba i da shvatim beznačajnost materijalnog", kaže sestra Daniela kojoj je vođenje hospicija poslanje, a ne posao. "Da radim zbog novca, nikad ovo ne bih radila", kaže ravnateljica koja ne samo da radi, nego i živi u ustanovi koju vodi. "Tako je najlakše jer sam odmah dostupna kad sam potrebna", tumači.

"I znate, nije kod nas sve tužno i turobno, ima i proslava rođendana, i vjenčanja, a kad se mi zaposlenici nađemo na našim izletima i zajedničkim večerama, sve se ori od smijeha i veselja. Mi uživamo u životu!", ističe uz osmijeh ravnateljica prvog i još uvijek jedinog hospicija u Hrvatskoj.

***

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Zdravljak: Riječki hospicij - prva i još uvijek jedina ustanova u Hrvatskoj za skrb o umirućima, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 20.08.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 27.08.2020. 18:05 - 18:30