Rijeka tehnologije

Rijeka tehnologije

Pametne aplikacije za svjetsku upotrebu razvijaju se i u Rijeci - naprijed STEM! (Foto: Pixsell)

Populariziramo obrazovanje u STEM području i vraćamo se na Rijeku tehnologije. Kakvo nam je stanje i budućnost STEM obrazovanja?

Tko kaže da se ne može putovati kroz vrijeme? Za sada samo eksperimentalno i tek malo vremena unatrag, vratit ćemo se na nedavno održanu prvu - Rijeku tehnologije. A sve radi popularizacije obrazovanja u STEM području.

Nakon Rijeke psihologije, dakle, Rijeka ima i Rijeku tehnologije. Prvi program trajao je tri dana, predstavio nekoliko zanimljivih tema, hrpu mladih znanstvenika, uključio i izvansveučilišne institucije, udruge, ustanove...

Kada govorimo o putovanju prema sutra, što se općih smjerova tiče, najzanimljivija je bila tribina o stanju i perspektivama STEM obrazovanja. Što su zaključili sudionici i tko su oni bili, govori, u ime organizatora, Saša Zelenika s Tehničkog fakulteta i voditelj Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije riječkog sveučilišta.

Poruka je, ukratko, počnimo cijeniti ono što imamo i što svakodnevno oko nas raste - to su mala i srednja poduzeća temeljena na inženjerskim znanjima, a koja sasvim pristojno mogu raditi i zaraditi i u našem okruženju.

 

Popularizirati obrazovanje u STEM području (engleska skraćenica stoji za znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) nije lako bez vizualnih pomagala za ispisivanje formula, crtanje shema, prikazivanje animacija. Ali smo ipak, malo i kratko razgovarali s jednim od mladih znanstvenika koji su sudjelovali u programu Rijeke tehnologije.

"Njihala i kaos" bila je tema o kojoj je govorio Miran Tuhtan sa Zavoda za nosive konstrukcije i tehničku mehaniku riječkog Građevinskog fakulteta.

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 28.07.2019. 19:30 - 19:45

Nedjelja, 04.08.2019. 19:30 - 19:45

Poslušajte

Ilija Brizić: Državna nagrada za znanost
Nedjelja, 30.06.2019 19:35

CSI: DNA analiza
Nedjelja, 23.06.2019 19:35

Izgubljena Rijeka: benediktinke i Sv. Rok
Nedjelja, 16.06.2019 19:35

Otvoreni sustav za uplinjavanje i okoliš
Nedjelja, 09.06.2019 19:35