Što ima nova u riječkih Adventista?

Što ima nova u riječkih Adventista?

Kršćanska adventistička crkva u Rijeci obnovila je prostor u Gajevoj ulici, pripremaju se za vjeronauk u 'novom normalnom', a u pripremi je projekt kojim žele zaključiti ovu neobičnu godinu.

Jedna od novosti je i što Udruga Više od života više ne djeluje u prostoru na Jadranskom trgu. O životu adventističke zajednice po izlasku iz izolacije govori pastor Branko Bistrović.

 

Podsjećamo i na to da je prva nedjelja u rujnu već 21 godinu Europski dan židovske kulture: konferencije, koncerti, predstave, vodstva... odvijaju se, inače, istovremeno na cijelom kontinentu. Promicanje židovske kulturne baštine, kao i njezina sastavnog dijela europske povijesti organizatori i dalje drže ključnim čimbenikom u sprečavanju antisemitskih stereotipa i predrasuda koje su ukorijenjene i povećavaju otpornost protiv netolerancije.

19. rujna je ove godine Roš Hašana, židovska Nova godina, a dočekat će 5781. Novogodišnja želja glasi: "Neka Bog da da budeš upisan za jednu dobru godinu." A to bi nam svima dobro došlo.

Danas u Europi živi više od milijun Židova i oni su sastavni dio multikulturalne Europe, aktivni sudionici u gotovo svim aspektima građanskog i javnog života u svojim zemljama. Židovski doprinosi umjetnosti i znanosti u Europi neprestano traje, međutim, traje i sjećanje na 20. stoljeće, a to povećava potrebu za stalnom tolerancijom i međusobnim razumijevanjem između židovskih zajednica i njihovih susjeda.

Prošlih godina se više od 420 gradova iz 28 europskih zemalja družilo na Europskom danu židovske kulture, uz sudjelovanje više od 179.000 ljudi. Ove godine sve je bilo bitno manjeg opsega, ali zato razgovor o toleranciji nije manje važan.

Program inače koordinira Europsko udruženje za očuvanje i promicanje kulture i židovske baštine, u suradnji s Nacionalnom knjižnicom Izraela te zahvaljujući inicijativama i radu općina, židovskih zajednica, muzeja i kulturnih centara diljem Europe.

Riječka židovska zajednica Europski dan židovske kulture obilježila je četiri puta. Ove godine je program u Hrvatskoj organiziran samo u Osijeku, ali vas podsjećamo da i u Rijeci imamo sinagogu.

Što ima nova u riječkih Adventista?

O emisiji Susreti

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:45 sati.

Pročitaj više

Komentari

Susreti
Susreti

HRT – Radio Rijeka — Religija, mozaik

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:45 sati.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 01.11.2020. 20:45 - 20:55

Nedjelja, 08.11.2020. 20:45 - 20:55

Poslušajte

Izložba Židovske općine Rijeka
Nedjelja, 25.10.2020 18:00

Život Islamskog centra u Rijeci
Nedjelja, 18.10.2020 18:00

Sabor EPC-a
Nedjelja, 11.10.2020 18:00

Dijaloško propovjedanje
Nedjelja, 27.09.2020 18:00