Što je PoC u imunološkim istraživanjima?

Što je PoC u imunološkim istraživanjima?

Imunološka istraživanja za Nobelovu nagradu, imunološka istraživanja na riječkom Medicinskom fakultetu i Europsko istraživačko vijeće - kakve su međusobne veze?

Dvije nobelove nagrade ove godine vezane su uz radove na mehanizmima borbe protiv raka. Američki imunolog James P. Allison i njegov japanski kolega Tasuku Honjo dijele nagradu za medicinu jer su ustanovili kako onesposobiti kočnice imunosnog sustava.  Odnosno otkrili su mehanizme koji omogućavaju da imunosni sustav reagira punom snagom tijekom procesa uništenja tumorskih stanica. 

Nobelovu nagradu za kemiju ove su godine dobili američki znanstvenici Frances Arnold i George Smith te Britanac Gregory Winter čije je istraživanje nadahnuto načelom darvinističke evolucije dovelo do izmjene svojstava proteina u terapeutske ili industrijske svrhe. Smith i Winter razvili su na laboratorijsku tehniku obrade peptida i antitijela koja pomaže u proizvodnji antitijela sposobnih neutralizirati toksine te obuzdati autoimune bolesti i izliječiti metastaze.

U Akademskih kvarat već smo govorili o temeljnim istraživanjima mehanizama raka koji se odvijaju u Rijeci, na Medicinskom fakultetu. Dobri rezultati znače i nastavak istraživanja. Grupa dr. Stipana Jonjića razvila je prototip vektorskog cjepiva baziranog na genetički izmijenjenom citomegalovirusu. Dokazali su da cijepljenjem miševa inačicama tog cjepiva mogu zaštititi životinje od raznih patogena, bakterija, virusa, ali i tumora. Europsko istraživačko vijeće prihvatilo je financiranje novog projekta koji se nastavlja na ta istraživanja. 

Bio je to povod da u studio dođu Paola Kučan Brlić i dr. Jonjić. Na primjeru tog projekta što ga financira Europsko istraživačno vijeće tumače što je PoC ili Proof of Concept projekt i kakav napredak u istraživanju on znači. Govorimo i o mladom znanstveniku koji puno može naučiti na istraživačkom projektu u Rijeci te o suradnji Centra za proteomiku riječkog Medicinskog fakulteta s partnerima iz Izraela. I kakve sve to ima veze s Nobelovcima? 

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 21.07.2019. 19:30 - 19:45

Nedjelja, 28.07.2019. 19:30 - 19:45

Poslušajte

Ilija Brizić: Državna nagrada za znanost
Nedjelja, 30.06.2019 19:35

CSI: DNA analiza
Nedjelja, 23.06.2019 19:35

Izgubljena Rijeka: benediktinke i Sv. Rok
Nedjelja, 16.06.2019 19:35

Otvoreni sustav za uplinjavanje i okoliš
Nedjelja, 09.06.2019 19:35