Tom Turk: More i mikroplastika

Tom Turk: More i mikroplastika

Foto: Grgo Jelavić / Pixsell

Tema Dana oceana bila je 'Spriječite zagađivanje plastikom i osnažite rješenja za zdraviji ocean', a u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci je Tom Turk govorio o onečišćenju mora mikroplastikom.

Za nama je tjedan u kojem smo obilježili Svjetski dan zaštite okoliša i Svjetski dan oceana. Tema Dana oceana bila je 'Spriječite zagađivanje plastikom i osnažite rješenja za zdraviji ocean', a u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci je Tom Turk govorio o onečišćenju mora mikroplastikom.

Turk je redovni profesor biokemije na Odsjeku za biologiju Sveučilišta u Ljubljani. Znanstveno područje njegova rada su biološki aktivne tvari i toksini u morskim organizmima. Osim toga roni i bavi se podvodnom fotografijom.

Krenimo na plovidbu! Na kojoj ćemo shvatiti da ne trebamo vanzemaljce. Da smo sami ostvarili scenarij lošeg horor filma: ogroman val nedefinirane neprozirne mase tvari želi progutati čamac koji je do tada plovio morem u idiličnoj atmosferi. Svjetskim oceanima pluta nekoliko takvih masa, a najveća je u istočnom Pacifiku. I duboka je kilometrima. 

Zemlja može podnijeti ozonsku rupu. Sama se nosi s povećanjem kiselosti voda i iskorištavanjem slatkovodnih izvora. Ali je silno opterećena umjetnim gnojivima, a ono što je sigurno mijenja to je gubitak vrsta. Ne samo tigrova, slonova, morskih pasa, nego tisuća vrsta malih organizama, koralja, bakterija, planktona, koje su važne za održavanje ekosustava.

Mikroplastika je pronađena na dnu Marijanske brazde, najdubljeg mjesta na Zemlji. Kada kroz mikroskop pogledate uzorak prekrasne pješčane havajske plaže – skoro pedeset posto sadržaja tog uzorka je fragmentirana plastika.

Nećemo vas ni dr. Turk ni ja više strašiti. Htjeli smo samo reći da biste, za koju godinu, zajedno s običnom jadranskom srdelom mogli pojesti neku od tvari koju je putem zakačio komadić one plastične boce koju ste zaboravili reciklirati nakon roštilja, negdje uz Rječinu.

A ako vas zanima više o tom vrtlogu plastike u istočnom dijelu Tihog oceana, kliknite ovdje i pogledajte film koji potpisuje The Ocean Cleanup.

Tom Turk: More i mikroplastika, pripremila Tatjana Sandalj

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje - stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Najave

Juraj Sepčić: Neurologija za životno djelo

Nedjelja, 26.05.2019. 19:30 - 19:45

Uz Dan Sveučilišta u Rijeci predstavljamo professora emeritusa, dobitnika Nagrade za životno djelo Zaklade riječkog sveučilišta, neurologa Jurja Sepčića.

Sve najave
Poslušajte

Pametne države, regije i gradovi
Nedjelja, 19.05.2019 19:35

Dani bioetike: Urbana bioetika
Nedjelja, 12.05.2019 19:35

Neurokirurgija mozga 3. životne dobi
Nedjelja, 28.04.2019 19:35

Riječka Pieta
Nedjelja, 21.04.2019 19:35