Zdravljak: Promjene životnih navika smanjuju rizik od bolesti srca za čak 80 posto!

Zdravljak: Promjene životnih navika smanjuju rizik od bolesti srca za čak 80 posto!

Foto: Pixabay

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu, Europi, Hrvatskoj i u našem kraju. No srećom, zdrave životne navike smanjuju rizik od obolijevanja srca i krvnih žila za čak 80 posto! O tome razgovaramo s liječnicom Ivom Sortom Bilajac Turinom i kardiologom Ervinom Avdovićem.

Nedavno je na Korzu velikom javnozdravstvenom akcijom obilježen Svjetski dan srca, i to u sklopu Međunarodnog dana starijih osoba - jer učestalost bolesti srca i krvožilja raste sa životnom dobi. Svjetski dan srca još je 2000. godine inicirala Svjetska kardiološka federacija kao najveću globalnu platformu za podizanje svijesti o kardiovaskularnim bolestima.

Njihove posljedice najčešće zahvaćaju srce (kao koronarna / ishemijska bolest), mozak (cerebralnovaskularne bolesti) te donje udove (kao okluzivna bolest perifernih arterija). Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, te bolesti uzrokuju gotovo 18 milijuna smrti godišnje u svijetu, odnosno 31 posto. U Europi od toga umire nešto više od 4 milijuna ljudi na godinu, što je 45 posto ukupne smrtnosti

U našoj zemlji taj je postotak isti, što u brojkama iznosi 23.190 osoba (podaci za 2016. godinu), a najčešće je riječ o ishemijskoj bolesti srca (20 posto) i cerebrovaskularnoj bolesti (13 posto), odnosno srčanim i moždanim udarima. U Primorsko-goranskoj županiji od bolesti srca i krvnih žila su 2017. godine umrle 5903 osobe.

No, ima i dobrih vijesti: relativno jednostavnim promjenama životnih navika moguće je smanjiti rizik od obolijevanja za čak 80 posto! Valja (1) prestati pušiti, (2) pravilno se hraniti, što podrazumijeva mediteransku prehranu koja nam je "pod nosom", (3) biti tjelesno aktivan, za što su dovoljni i mali početni pomaci poput npr. korištenja stepenica umjesto eskalatora, te (4) smanjiti količinu alkohola na umjerenu, što podrazumijeva otprilike 1 dl vina ili piva uz ručak ili večeru.

Još smo puno toga o zdravlju srca i krvožilja saznali od naših sugovornika, a to su bili specijalistica javnozdravstvene medicine prof. dr. sc. Iva Sorta Bilajac Turina iz riječkoga Javnog zavoda za nastavno zdravstvo te kardiolog Ervin Avdović iz Kliničkoga bolničkog centra Rijeka.

***

Emisiju "Zdravljak" je na valovima HRT - Radio Rijeke pokrenula novinarka i urednica Biserka Belić 2013. godine i od tada do odlaska u mirovinu krajem siječnja 2018. napravila niz emisija u kojima su o brojnim zdravstvenim pitanjima govorili brojni liječnici i zdravstveni djelatnici iz Rijeke i okolice. Sada "Zdravljak" uređuje i vodi Tajana Petrović Čemeljić, a sva vaša pitanja i prijedloge slobodno uputite na mail: tajana.petrovic.cemeljic@hrt.hr.

Posebne serijale "Zdravljaka" koje smo radili uz pomoć vrhunskih riječkih stručnjaka - o prevenciji najtežih bolesti uz internistu hematologa doc. dr. sc. Tonija Valkovića te o psihičkom zdravlju uz psihijatricu dr. Vjeru Matković Ferreri - poslušajte ovdje i ovdje.

Zdravljak: Promjene životnih navika smanjuju rizik od bolesti srca za čak 80 posto!, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

O emisiji Zdravljak

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Pročitaj više

Komentari

Zdravljak
Zdravljak

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Zdravlje je najveće bogatstvo, a mi vam pomažemo da ga sačuvate ili ponovno steknete uz objašnjenja i savjete najboljih liječnika, znanstvenika i zdravstvenih djelatnika. Slušajte nas četvrtkom od 18:10 sati i / ili na našoj mrežnoj stranici!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 20.08.2020. 18:05 - 18:30

Četvrtak, 27.08.2020. 18:05 - 18:30