Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 01.12.2016.

01.12.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Sedma priča od devet o paralelnim svemirima krenula je iz različitih pozicija. Informacije, entropija, crne rupe... Večeras se te priče stapaju u jednu. Kakva je povezanost crnih rupa u kojima vrijeme postaje ono što je prostornost izvan njih (i obratno), entropije koja ne nestaje proždiranjem svega i informacija? Što je zapravo informacija? Uz magistra fizike Zvonimira Peranića nastavljamo večeras u Fizičkoj atrakciji u 21 i 15 inspirativnu priču o multiverzumima

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici