Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 03.03.2016.

03.03.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Ideja paralelnih svemira, odnosno života ili svjetova je koncept koji već u startu budi različite emocije, od uzbuđenja do divljenja.Pretpostavimo da za svaki događaj postoji beskonačno mnogo mogućih ishoda i da se svi ishodi koji se mogu dogoditi i događaju u jednoj od alternativnih stvarnosti.. Jesu li paralelni svemiri odgovori na vječna pitanje: „što bi bilo da smo odabrali drugačiji izbor?“Da li svaki kvantni prijelaz, u svakoj galaksiji, u svakom kutku Univerzuma grana naš lokalni svijet u milijade vlastitih kopija? I večeras je gost-domaćin u Fizičkoj atrakciji u 21 i 15 magistar fizike Zvonimir Peranić.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici