Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 03.11.2016.

03.11.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

U promišljanju fizike i njenih temelja traga se za fundamentalnim elementima stvarnosti. Nekada su to bili atomi, potom elementarne čestice, pa strune... Težnja uvijek osnovnijem. Potom fizikalne teorije opisuju "stvari". Kamenje koje pada. Strujanje rijeke. Gibanje planeta, zvijezda... "Stvari" su u osnovi, "stvari" se opisuju... No što ako fundamenti uopće nisu "stvari"? Što ako su "stvari" samo posljedica nečega što je tameljnije? Večeras 7 od 9, uvod u novu, još čudniju, još zanimljiviju priču o usporednim stvarnostima... Uz magistra fizike Zvonimira Peranića večeras idemo dalje u Fizičkoj atrakciji u 21 i 15

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici