Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 03.12.2015.

03.12.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Večeras počinje novi volumen Fizičke atrakcije. Bavit ćemo se jednom od neplaniranih posljedica koja je nastala rješavanjem problema koji nisu bili rješivi postojećim fizikalnim teorijama i kada su se stvarale nove teorije. Međutim, ova posljedica nije "izvirila" samo jednom. Nije niti dva puta. Niti tri. Već devet! Ukoliko se nešto pojavi devet puta, a da to ne planirate, iz različitih teorijskih aspekata, je li to bitna odrednica prirode? Počinjemo priču upravo o toj posljedici, počinjemo priču o usporednim stvarnostima... Uz mr fizike Zvonimira Peranića krećemo u 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici