Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 05.03.2015.

05.03.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Često se govori o kolapsu ili slomu valne funkcije kada mjerenjem - motrenjem "odabiremo" stvarnost. Problem kvantnog mjerenja nekako se "zaobilazi". No, što je zapravo kolaps? Kako ga objašnjavaju različiti pristupi? Svi se slažu u tome što je rezultat, ali svaki implicira potpuno različite pristupe o temeljnoj prirodi stvarnosti... Što je onda stvarnost? I večeras popularno o fizici na Radio Rijeci u 21i 15 sa mr.fizike Zvonimirom Peranićem...

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici