Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 05.05.2016.

05.05.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Večeras u Fizičkoj atrakciji o jednom od najžešće osporavanih koncepata koji su desetljećima uzrokovali prestrašne turbulencije među fizičarima. O načelu koji su mnogi bacali u blato, dok su ga drugi uzdizali u visine. O načelu koje je za neke bilo dubokoumno, a za druge maloumno, besmisleno. O načelu koje je u vezi s tamnom energijom... Uz gosta-domaćina magistra fizike Zvonimira Peranića od 21 i 15 o načelu koje je dovelo do još jedne priče o paralelnim svemirma...

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici