Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 06.04.2017.

06.04.2017.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Svako novo otkriće, svaka nova, potvrđena teorija već nas stoljećima tjeraju da mijenjamo svoje stavove i uvjerenja o univerzumu, a samim time i onome što nazivamo svojom stvarnošću. Preko fizičkih uvida i matematičke preciznosti, kroz vodstvo i potvrdu u eksperimentima i opažanjima, dobili smo potvrde da se prostor, vrijeme, materija i energija ponašaju drugačije od svega čemu smo ranije neposredno svjedočili. A sada, sveobuhvatne analize svega toga i srodna otkrića vode nas do nečega što možemo smatrati sljedećom revolucijom: do mogućnosti da naš univerzum nije samo univerzum. Skrivena stvarnost istražuje tu mogućnost. Mnoga pitanja koja i večeras u emisiji Fizička atrakcija naš gost domaćin magistar fizike Zvonimir Peranić otvara, neka su od pitanja koja su kroz stoljeća otvarali mnogi znanstvenici u potrazi za istinom o našoj stvarnosti.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici