Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 07.04.2016.

07.04.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Teorija struna povezala je dotad nepovezivo. U osnovu je stavila toliko moćnu jednnostavnost. Sve je samo različita frekverncija iste strune. No, kao i svaka teorija, odgovorivši na pojedina pitanja, otkrila je i potpuno nova područja. Strune su samo jedan dio, jedan oblik, jedna mogućnost fundamentalnog. Drugi oblici vode do nevjerojatnih, novih, neočekivanih spoznaja. Samo jedna od njih su novi koncepti paralelnih stvarnosti... I večeras u 21 15 uz magistra fizike Zvonimira Peranića Fizička atrakcija.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici