Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 07.05.2015.

07.05.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Nevjerojatna je ljepota jednostavnosti prirode, svemira, onoga što nas okružuje. Svaki i najmanji pomak nultom vremenu, početku, nastanku otvara nam nevjerojatne činjenice i stvara sliku odgovora na pitanja što smo. odakle smo i kamo idemo? Istodobno, svaki korak pokazuje koliko smo zapravo mali u neizmjernim prostranstvima. Fizikalne teorije nude i možda zastrašujuće scenarije kao odgovor na pitanje kamo idemo. Večeras u Fizičkoj atrakciji u 21:15 nešto neobičnija priča. Priča fizike o zastrašujućoj ljepoti uz mr fizike Zvonimira Peranića.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici