Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 08.01.2015.

08.01.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Kakva je stvarnost? Kvantna fizika ukazuje na nemogućnost istovremene spoznaje određenih svojstava stvarnosti. Što bolje znamo jedno svojstvo to manje imamo pojma o njemu komplementarnom svojstvu. Einstein, Podolsky i Rosen nisu se pomirili s tim i kreirali su model kojim su htjeli osporiti konačnost kvantne teorije. Model koji je pola stoljeća zadavao "muke" mnogim znanstvenicima, ali i potaknuo nevjerojatan razvoj. No položili su temelje za nešto još dramatičnije, za neke zastrašujuće, za druge zapanjujuće, a zapravo zadivljujuće - potpuno dugačije interpretiranje stvarnosti. Budite i večeras s nama u još jednoj epizodi Fizičke atrakcije uz mr.Zvonimira Peranića od 21 i 15..

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici