Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 08.10.2015.

08.10.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Teleportacija nije samo znanstveni izazov, niti je usko vezana samo uz fiziku, jer otvara mnoga filozofska pitanja. Teleportirati se moze dematerijalizacijom ili kvantno, kopiranjem. No sto se dogadja s originalom? Sto je s kopijom, drugim originalom? Ukoliko nismo samo spoj fizickih komponenti sto ostaje nakon teleportacije od Covjeka? Veceras uz magistra fizike Zvonimira Peranića nastavljamo o fizici inspirativno, uzbudljivo i atraktivno u 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici