Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 10.03.2016.

10.03.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Dozvoljavaju li zakoni fizike nastanak univerzuma sa velikim rasponom različitih osobina? Je li ova naša jedina stvarnost koju poznajemo produkt samo slučajnih procesa, neka vrsta kozmičke igre koja odlučuje naša svojstva među mnoštvom ponuđenih opcija? Postojimo li mi negdje drugdje upravo ovakvi kakvi smo sada u ovom trenu ili smo negdje isti ali sretni? Nastavljamo priču o paralenim univerzumima i stvarnostima uz magistra fizike Zvonimira Peranića i večeras u 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici