Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 10.05.2018.

10.05.2018.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Gravitacija je jedna je od četiri osnovne sile, sila uzajamnog privlačenja između masa. Newton je tvrdio da je gravitacija osnovno svojstvo mase. Ali Albert Einstein je tom definicijom bio zadovoljan samo kao početnom točkom svog promišljanja gravitacije. Magistar fizike Zvonimir Peranić od 21 i 15 u večerašnjoj emisiji govorit će upravo u rezultatu Einsteinovih 10 godina potrage za odgovorom - ako je pitanje: gravitacija.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici