Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 10.11.2016.

10.11.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Termodinamička veličina što opisuje stupanj nereda zove se entropija. Prostor u kojem je velika masa zbijena u malom prostoru zbog čega se, nakon što pređe granicu ništa, pa čak ni svjetlost, ne može otrgnuti privlačnoj gravitacijskoj sili te mase zove se crna rupa. Kako izgleda nered u crnoj rupi? Postoji li neuredna crna rupa? Je li tako nešto uopće moguće? I večeras u Fizičkoj atrakciji uz magistra fizike Zvonimira Peranića idemo korak dalje u područje ljepote kvantne fizike i nastavljamo putovanje multiverzumima od 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici