Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 12.01.2017.

12.01.2017.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

I večeras u Fizičkoj atrakciji u 21 i 15 magistar fizike Zvonimir Peranić vodi nas na putovanje i otkrivanje prave prirode stvarnosti,jer uobičajeno iskustvo upravo o tome je varljivo. Zašto je za našu svakodnevicu važno kvantno ponašanje elektrona ili kozmološke implikacije crnih rupa i kakve to ima veze sa stvarnošću koju jedino znamo.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici