Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 12.02.2015.

12.02.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

"Dvoglava " entropija, ona usmjerena na budućnost i ona usmjerena na prošlost ukazuje kako ne možemo vjerovati sjećanju i zapisima, kako naše prošlosti ne postoje, kako smo samo rijetka statistička fluktuacija koja se može povremeno očekivati. Takvi zaključci mogu biti zastrašujući, uznemirujući... Kakva nam nova ideja, pojam, konstrukt... mogu pomoći kako bismo ponovno vjerovali svojim sjećanjima i zapisima, iskustvu... primjerice, da je polurastopljena kocak leda prije bila skroz kruta, da se kocke leda tope, a ne lede, da se jaje razbija, a ne odrazbija? Je li takva ideja stvarnost ili samo pokušaj umirivanja? I večeras u Fizičkoj atrakciji u 21:15 o fizici popularno i inspirativno uz mr.Zvonimira Peranića...

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici