Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 12.03.2015.

12.03.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Kako je fizika riješila "mutne" termine poput kolapsa valne funkcije i razlike među "malim" - kvantnim i "velikim" klasičnim? No, iako su znanstvenici riješili te kvantne nedoumice, nisu odgovorili na pitanje zašto od mnogih povijesti/stvarnosti/izbora jedna se ostvaruje i kad se ista ostvari kamo nestaju/odlaze one druge? Što kvantna fizika kazuje o smjeru vrmena? Jesu li prošlost i budućnost po kvantnoj fizici ravnopravne? I večeras popularno i atraktivno o fizici uz mr.fizike Zvonimira Peranića u 21:15

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici