Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 12.05.2016.

12.05.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

I večeras u 21 i 15 uz magistra fizike Zvonimira Peranića nova epizoda Fizičke atrakcije. I večeras postavljamo pitanja, uživajući upravo u činjenici da ne znamo sve odgovore, u to što znanost potiče razmišljanje, maštanje i inspiraciju. I da odgovore ne moramo znati i da se toga ne moramo bojati jer u tajnovitosti nesistraženog leži svakodnevna čarolija , a to je ono zbog čega ovaj trenutak koji svjesno provedemo na našoj maloj plavoj planeti čini prekrasnim, uzbudljivim i za nas neponovljim.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici