Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 15.01.2015.

15.01.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Kvantna priča o prostoru potpuno je izmjenila percepciju stvarnosti. Svemir je nelokalan. Dvije potpuno prostorno odvojene stvari (možda na drugim krajevima svemira) - zapravo su jedno! Što to znači u odnosu na ono što nazivamo i prepoznajemo kao vlastitu stvarnost? I večeras uz magistra fizike Zvonimira Peranića od 21 i 15 putujemo prekrasnim pejsažima fizike u programu Radio Rijeke..

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici