Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 15.10.2015.

15.10.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Govoreći o teleporatciji postavili smo pitanje što ostaje od originala prilikom teleportacije? Moguće je i pitanje što nastaje s konfiguracijom čestica koje su formirale novi original? Što je s njihovim dotadašnjim životom? Teleporatcija pojedine čestice već je uspješno izvedena 1997., a mi večeras idemo korak dalje uz magistra fizike Zvonimira Peranića i nova uzbudljiva, inspirativna pitanja o realističnoj teleportaciji. Budite s nama u 21i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici