Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 16.02.2017.

16.02.2017.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Nastavljamo putovanje multiverzumima, svemirima koji postoje paralelno s našim, bili mi toga svjesni ili ne. Jedno od pitanja što nam se nameću kada razmišljamo o toj temi je da li je stvarnost koju doživljavamo kao jedinu zapravo simulirana stvarnost ili kibernetski prostor. Da li je moguće da su eventualnu umjetnu stvarnost stvorili svjesni strojevi i da li je to uopće moguće? Magistar fizike Zvonimir Peranić i večeras nas vodi korak dalje u priči o maralelnim univerzumima u 21 i 15

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici