Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 17.12.2015.

17.12.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

U volumenu 10 Fizičke atrakcije uz mr fizike Zvonimira Peranića bavimo se svim onim neplaniranim pričama koje nastanu nakon postavljanja nove teorije. Devet takvih priča vodi k jednome: paralelnim svemirima ili stvarnostima, ako vam je tako draže. I dalje: 1 od 9: Opća teorija relativnosti i kozmološka konstanta - ono oko čega se i Einstein mučio radi doktrine, i ono što je iznjedrilo nevjerojatne mogućnosti stvaranja...Počinjemo u 21 i 15 Budite s nama i večeras, u posljednjoj Fizičkoj atrakciji u ovoj godini.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici