Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 19.04.2018.

19.04.2018.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Newton je smatrao prostor i vrijeme apsolutnima. Einstein se s time nije složio. No, možemo li za Newtona reći da je bio u krivu? Postoje li uopće krivi odgovori, kriva pitanja, krive odluke..? Magistar fizike Zvonimir Peranić nastavlja uzbudljivu priču o prostoru i vremenu, o putovanju kroz vrijeme, o nekoliko revolvera, svijetlu i vlakovima.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici