Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 19.05.2016.

19.05.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Od mnogih začudnosti suvremene fizike, fizike u posljednjih 100 godina, kvantno tuneliranje jedno je od čudnijih. Može li čestica proći kroz čvrstu barijeru? Primjerice 2m čelika. Kvantno tuneliranjekaže DA! i objašnjava kako. No, ako je to začudno... što se događa kada kvantno tunelira cijeli svemir? Da li je to uopće moguće, saznat ćemo večeras u 21 i 15 od magistra fizike Zvonimira Peranića, našeg gosta domaćina koji nas vodi kroz prostranstva prekrasne fizike da bismo ju još više voljeli.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici