Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 19.11.2015.

19.11.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Na osnovi intuicije smatramo da posjedujemo osobnu slobodu odlučivanja, ali ukoliko razmotrimo činjenicu da su i naši postupci determinirani, pojam osobne slobode postaje znatno manje evidentan.. Ili možda ipak ne? Kakva je uloga slobodne volje u kontekstu fizike, tema je o kojoj će govoriti mr.fizike Zvonimir Peranić, poslušajte večeras u Fizičkoj atrakciji u 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici