Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 20.04.2017.

20.04.2017.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Kakva je veza između matematike- egzaktne ,točne, nedvojbene znanost što izučava aksiomatski definirane apstraktne strukture koristeći vlastitu logiku i 9 teorija o multiverzumima? Ako znamo da matematika izniče tamo gdje se pojavljuju pitanja vezana za veličinu, strukturu, prostor, promjenu ili vrijeme, možda nam ta veza postane jasnija. I večeras u 21 i 15 uz magistra fizike Zvonimira Peranića Fizička atrakcija.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici