Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 22.01.2015.

22.01.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Vrijeme leti? U potrazi smo za izgubljenim vremenom? Vrijeme je izgubljeno? Štedimo vrijeme? Prekratit ćemo vrijeme? Nakon 4 i pol mjeseca (toliko je vremena prošlo?) priče o prostoru slijedi priča o jednoj od najtežih i najljepših zagonetki svemira - vremenu! Odakle izvire vrijeme? Možemo li putovati u prošlost? Ako da, možemo li ju mijenjati? Ako da, što sve mijenjamo tom promjenom? Postoji li najmanja količina vremena? Ako da, kojom jedinicom se opisuje? Kakav bi bio život u svemiru bez vremena? Postoji li više vremenskih dimenzija kao prostornih? Je li vrijeme temeljna sastavnica svemira ili samo konstrukt? Postoji li dublji pojam iz kojega je vrijeme samo izvedeno? I večeras o fizici atraktivno uz mr.fizike Zvonimira Peranića . Radio Rijeka, Vrijeme:21:15.. Budite s nama.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici