Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 22.09.2016.

22.09.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

U novoj sezoni Fizičke atrakcije uz magistar fizike Zvonimira Peranića vraćamo se ljepoti kvantne fizike i što više rastavljamo materiju, stvari oko nas, nalazimo da je sve oko nas uključujući i nas - vibrirajuća energija, a što dublje promatramo prirodu materije vidimo da postoji puno više prostora nego materije jer kvantna fizika je učinkovito pobila naivnu koncepciju “vjerujem u ono što vidim” i suočila nas s činjenicom da su atomi većinom prazan prostor, a subatomske čestice su valovi energije. Što to znači za nas i za ono što doživljavamo svojom stvarnošću i svojim životom? Fizička atrakcija, večeras u 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici