Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 22.10.2015.

22.10.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Nakon priče o promjeni prostornih koordinata ili teleportacije, nastavljamo s promjenom koordinata u drugoj dimenziji. Onoj - vremenskoj. Poznatoj kao putovanje kroz vrijeme. I dok već više od 100 godina postoje jasni teorijski okviri za putovanje u budućnost, stvari su nejasnije za putovanja u prošlost. Samo putovanje ponovno otvara zanimljiva filozofska pitanja. Teleportacija otvara pitanje originala, dok putovanje kroz vrijeme otvara još zanimljivija pitanja.Koja, poslušajte večeras u 21 i 15, uz magistra fizike Zvonimira Peranića nastavljamo putovanje prekrasnim pejsažima uvijek inspirativne i uzbudljive fizike.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici