Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 23.02.2017.

23.02.2017.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

U priči o virtualnim, simuliranim stvarnostima - jednoj od devet priča o paralelnim svemirima, ponavlja se i pitanje osjeta i osjećaja. Treba li nam da bismo osjećali fizikalna, odnosno tjelesna komponenta? Možemo li vjerovati vlastitim osjetilima? Na osnovi čega nas oni informiraju? Uz magistra fizike Zvonimira Peranića večeras u 21 i 15 idemo korak dalje u beskonačnim varijantama mogućih paralelnih svemira.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici