Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 25.02.2016.

25.02.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

U Fizičkoj atrakciji uz magistra fizike Zvonimira Peranića i večeras ćemo se baviti pitanjem kako bismo i hoćemo li ikada moći provjeriti teoriju "multiverzuma"? To pitanje inspirirat će nas i dalje jer ne samo da postoji mogućnost da je tamo negdje neki drugi svemir, već postoji beskonačan broj drugih univerzuma, ta ideja o beskonačnim i nebrojivim univerzumima - "multiverzumima" - nije samo neka fantazija iz uzbudljivih SF filmova i serija, već je proizašla iz znanstvenih teorija. Na kraju smo priče o inflacijskim multiverzumima i opet se susrećemo s višeslojnim svemirima. Neobično, dvije priče paralelnih svemira začudno se spajaju u jednu. Fizička atrakcija večeras u 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici