Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 26.10.2017.

26.10.2017.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

"Wittgenstein je napisao "granice mog jezika su granice mog svijeta". Imamo visoko mišljenje o jeziku jer imamo visoko mišljenje o sebi. Zamislite da ste u stanju komunicirati misli i emocije bez korištenja riječi. Riječi. Njihova neadekvatnost je klišej: "riječi ne mogu opisati", "riječi nisu dovoljne", "ne mogu pronaći riječ.." Ali što bi bilo da niti ne moramo "pronaći" riječ? Nema načina da dokažemo jesu li naši rani predci koristili jezik kakav poznajemo, ali ako je jezik potisnuo tu raniju komunikaciju, očit zaključak mogao bi biti da je jezik superioran, dakle i mi smo superiorni. I još važnije, kakvu evolucijsku prednost naš oblik komunikacije ima nad komunikacijom naših dalekih predaka? Što ne bismo mogli kada bismo jedni drugima čitali misli? Za početak, ne bismo mogli lagati. Nekad smo vjerovali da je naše mjesto u svijetu božanska volja, no ta je ideja odbačena, zamijenila ju je prosvjetiteljska ideja o evoluciji ljudske vrste, a tek nedavno vidjevši štete i razaranja što ih naša vrsta nanosi planeti počeli smo propitivati prirodu naše superiornosti. Kad razmišljamo o našim predcima, za njihovo istrebljenje krivimo lošu prilagodbu i niz faktora što ih svodimo pod nazivnik "nisu imali sreće da opstanu". Sve više je dokaza da je prerani nestanak naših predaka bio rezultat dugog i brutalnog genocida, a djeca barbarskih ubojica smo mi. Što se dogodilo našim predcima? Dogodio im se fatalni susret s Homo Sapiensom." sense8, S2E1

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici