Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 26.11.2015.

26.11.2015.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

2010. godine Stephen Hawking, jedan od najpoznatijih fizičara današnjice, najavio je da putovanje kroz vrijeme ne samo da je moguće nego će u skoroj budućnosti biti i ostvarivo. Za sada znamo da se vrijeme može putovati na tri načina: vremenskom crvotočinom, kruženjem oko tijela velikom gravitacijskom silom ili putovanjem kroz svemir velikom brzinom. Večerašnja tema su mistične i uzbudljive crvotočine. Još je Einstein teorijski definirao vremenske crvotočine, prolaze u vremenu kroz koje je moguće putovanje. Ulazom u crvotočinu iz našeg svemira putnik izlazi na istom mjestu što se tiče njegove pozicije, ali s vremenskim razmakom. Iako su crvotočine poznate samo iz filmova znanstvene fantastike, pitanje nije da li postoje, nego gdje su i kolike su, možemo li ih i kako koristiti? Naše večerašnje putovanje u Fizičkoj atrakciji počinje u 21 i 15 uz mr fizike Zvonimira Peranića

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici