Hrvatski radio

Radio Rijeka

21:15 / 27.10.2016.

Autor: Hrvatski Radio

Fizička atrakcija 27.10.2016.

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Večeras kraju privodimo šestu od devet priča o multiverzumima. Fundamentalne jednadžbe fizike ne ovise o vremenu. Fizika je ista iz prošlosti u budućnost i obrnuto. Na primjer, gibanje planeta oko Sunca. Ili pak njihanje klatna. Kakve implikacije dobivamo interpretacijama kvantne fizike ukolioko se stvari sagledaju u obrnutom smjeru vremena? Što to znači za kopenhaško urušavanje stvarnosti, a što za multiverzume? Je li riječ o različitim interpretacijama iste kvantne fizike reći će nam magistar fizike Zvonimir Peranić večerasu 21 i 15 u Fizičkoj atrakciji.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici