Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 29.09.2016.

29.09.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Nastavljamo sedmu sezonu Fizičke atrakcije uz magistra fizike Zvonimira Peranića. I večeras kroz uzbudljive teorije kvantne fizike čeka nas još jedan korak u priči o multiverzumima. Znamo da je kolaps valne funkcije u kopenkaškoj interpretaciji oduvijek bio "zanimljivost" jer kako to da valna funkcija "odabere" jednu mogućnost, a ostale jednostavno "propadnu" i to činom mjerenja, promatranja, motrenja. Jesmo li samo promatrači kojima se život događa ili ga kreiramo svojim promatranjem, odnosno svojom prisutnošću, mislima? Fizička atrakcija večeras u 21 i 15

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici