Hrvatski radio

Radio Rijeka

Fizička atrakcija 30.06.2016.

30.06.2016.

21:15

Autor: Hrvatski Radio

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: FreeDigitalPhotos

Foto: - / -

Krajem 50tih godina prošlog stoljeća Eisenhowerova i Kennedyjeva administracija spremala se za razvoj nuklearnog programa. Nadležno ministarstvo zaposlilo je mladog fizičara koji je imao jedan uvjet. Morao je doktorirati. No, mentor mu je odbio rad uz sugestiju da ga mora modificirati. Njegovoj tezi suprotstavljao se tada najveći autoritet kvantne fizike. Tezu je izmijenio i odigrao kasnije pozadinsku ulogu u nuklearnom programu SADa. Njegov doktorat je pak, kao i mnogo puta u povijesti fizike, kasnije... otvorio novo polje "sukoba" fizičara koje traje i danas... U finalu šeste sezone večeras otvaramo šestu priču o multiverzumima uz magistra fizike Zvonimira Peranića u 21 i 15.

Znanost je stalna, neprekinuta potraga za razumijevanjem svijeta, ona nam približava i objašnjava što se događa u središtu atoma i na rubu univerzuma, ali može li nam objasniti svijest bez koje ne bi bilo ničega, pa ni znanosti? Da li je to paradoks našeg vremena ili se vrijeme mijenja? Ako je misao najčvršća materija u nama znanom univerzumu, ako svojim mislima oblikujemo vlastitu stvarnost, da li je sve oko nas zaista naša kreacija? 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Fizička atrakcija [ARHIVA]

Svakog četvrtka zaljubljivali smo se u uzbudljivu, inspirativnu, poetičnu, opojnu kvantnu fiziku. Emisija je trenutno na pauzi, a vi možete preslušati nekoliko posljednjih izdanja razgovora s profesorom fizike Damirom Peranićem.

Poslušajte u Slušaonici