Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : AIDS i hepatitis B i C 19.11.2015.

19.11.2015.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Kad se zarazimo HIV-om ili virusom hepatitisa nema simptoma zaraze koja se dijagnosticira jedino testiranjem. Od AIDS-a godišnje umire milijun ljudi, a broj oboljelih od hepatitisa, koji uzrokuje cirozu ili rak jetre, je u porastu. Od 23.do 27. studenog besplatno i anonimno testiranje na HIV i hepatitis B i C organizirat će se na nekoliko mjesta u Rijeci.

AIDS-om je u svijetu zaraženo 40 milijuna ljudi. Godišnje umire više od milijun oboljelih, a 15 milijuna se liječi antiretroviralnom terapijom.

Hepatitisom B zaraženo je 350 milijuna, a hepatitisom C 170 milijuna ljudi i ako se hepatitis ne liječi, uzrokuje cirozu ili karcinom jetre.

Najrizičnije skupine su homoseksualci, biseksualci, promiskuitetni i intravenozni ovisnici o drogama.

U Hrvatskoj je, na sreću, niska učestalost AIDS-a, pa i u Primorsko goranskoj županiji, gdje je do sada registrirano 130 HIV pozitivnih, dok je od posljedica AIDS-a umrla 51 osoba.

Ni AIDS ni hepatitis C nemaju izrazite simptome. Moguće ih je spriječiti prvenstveno odgovornim seksualnim ponašanjem, a dijagnosticirati jedino testiranjem. Stoga, ako imalo sumnjate na HIV ili hepatitis, testirajte se!

Od idućeg ponedjeljka 23. studenog bit će organizirano besplatno i anonimno testiranje na HIV i hepatitis - 23. i 25. studenog u Zavodu za javno zdravstvo u Rijeci te 24. i 26. studenog u riječkoj Udruzi Hepatos od 13 do 15 sati, a od 23. do 27. studenog u Udruzi Lori od 17 do 19 sati.

O AIDS-u i hepatitisu u „Zdravljaku“ govore epidemiologinja županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Dorotea Gastović Bebić i predsjednica riječke udruge „Hepatos“ Aleksandra Marković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici