Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Celijakija 28.05.2015.

28.05.2015.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Celijakija je bolest intolerancije na gluten - bjelančevinu što se nalazi u žitaricama poput pšenice, raži, ječma, zobi. Broj oboljelih, koji doživotno moraju biti na bezglutenskoj dijeti, raste - u Hrvatskoj celijakiju ima oko 50 tisuća osoba, od čega 3 tisuće u Primorsko goranskoj županiji. Pretpostavlja se da je broj onih koji ne podnose gluten i sedam puta veći jer zbog atipičnih i raznolikih simptoma ne znaju da boluju od celijakije.

Stoga bolest treba što ranije prepoznati, već u vrtićkoj dobi, da bi se prilagodila prehrana i počelo konzumirati bezglutenske proizvode kojih je sve više na našme tržištu i označeni su markicom. A proizvodnju bezglutenskog kruha, peciva, kolača u Hrvatkoj su prvi pokrenuli u pekarnici "Kroasane" u Opatiji.

 

O celijakiji u "Zdravljaku" razgovaramo s Marinom Milinović predsjednicom Udruge oboljelih od celijakije Primorsko goranske županije 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici