Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak: Cijepljenje da ili ne? 14.11.2013.

14.11.2013.

18:00

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Cijepljenje da ili ne?

Zdravljak: Cijepljenje da ili ne?

Foto: - / -

Liječnici se sve češće susreću s trendom odbijanja cijepljenja. Najviše se to zamijećuje kod cijepljenje protiv gripe, no sve je više i roditelja koji, u strahu od bolesti što ih navodno cjepiva mogu izazvati, odbijaju obavezno cijepljenje djece .

U 2009. godini bilo je 600 tisuća cijepljenih protiv gripe, da bi se do 2013. godine taj broj prepolovio na 290 tisuća. S druge strane, pedijatri su ove godine prijavili 143 roditelja koji su odbili cijepiti svoje dijete. To je pet puta više nego lani kada je zaprimljeno 29 prijava. Ministarstvo zdravlja protiv prijavljenih je roditelja podnijelo optužne prijedloge nadležnom prekršajnom sudu i mogli bi platiti novačanu kaznu od 2.000 kuna jer je riječ o obaveznom cijepljenju.

Iako smo zahvaljujući cjepivima iskorijenili niz zaraznih bolesti poput zaušnjaka, rubeole, ospica, dječje paralize… zašto se sve više osoba izjašnjava protiv cijepljenja?!

Biserka Belić u Zdravljaku razgovara s Doroteom Gastović Bebić, voditeljicom Odsjeka za cijepljenje  županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici