Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Cijepljenje protiv gripe 03.11.2016.

03.11.2016.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Počelo je cijepljenje protiv gripe u ordinacijama obiteljskih liječnika i zavodima za javno zdravstvo. Nabavljeno je 280.000 doza cjepiva, od čega je oko 20.000 distribuirano u ambulante na području Primorsko goranske županije.

Cijepljenje protiv gripe prvenstveno se preporučuje i besplatno je za kronične bolesnike, osobe starije od 65 godina, trudnice i zdravstvene djelatnike, a za ostale još nije poznata cijena cjepiva. Ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo nabavio je 17.000 doza više, jer je lani bio veći interes za cijepljenje – cijepilo se oko 250 tisuća osoba. Epidemija gripe počinje krajem godine i traje do travnja, a simptomi bolesti su visoka temperatura, glavobolja, bol u mišićima i malaksalost. Ako se bolest zakomplicira pojave se i respiratorne tegobe, pa se preporučuje mirovanje barem tjedan dana. Starijima i kroničnim bolesnicima s oslabljenim imunitetom ili dijabetesom gripa može i ugroziti život.

O cijepljenju i epidemiji gripe u „Zdravljaku“ razgovaramo s Danijelom Lakošeljac, voditeljicom Epidemiološkog odjela županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici