Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Čujenje glasova 12.05.2016.

12.05.2016.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

U sveučilišnom Kampusu na Trsatu slijedeća tri dana traju radionice o inovativnom pristupu mentalnom zdravlju a tema je - „Čujenje glasova“. Okosnicu pokreta „Hearing Voices“ - Čujenje glasova – čine grupe samopodrške za osobe koje imaju nesvakidašnja senzorna iskustva kao što su vizije, čujenje glasova, taktilne senzacije.

U riječkom Domu za starije osobe Turnić edukacija korisnika i djelatnika o ovom pokretu počela je lani. Rezultat je rad prve grupe samopodrške za osobe sa spomenutim senzornim iskustvima, što je dalo dobre rezultate, pa se radionicama želi potaći osnivanje još takvih grupa. Novi pristup osobama koje čuju glasove ili neke neobičajene zvukove, uključuje razgovor odnosno dijalog s terapeutom, bez uzimanja lijekova, a počeo se primjenjivati u Finskoj prije tridesetak godina. Radionicama koje vode Dirk Corstens, socijalni psihijatar i psihoterapeut predsjednik organizacije INTERVOICE, Slobodanka Popović, obiteljska sistemska psihoterapeutkinja, te Rachel Waddingham, članica pokreta Hearing Voices, prisustvovat će sedamdesetak psihijatara, psihoterapeuta, sociologa, liječnika, medicinskih sestara i tehničara, te osobe s poteškoćama mentalnog zdravlja.

O pokretu "Čujenje glasova" u Zdravljaku razgovaramo s profesoricm Inkom Miškulin, psihologinjom i psihoterapeutkinjom Škole kibernetike i sistemske terapije 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici