Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Darivanje organa 09.02.2017.

09.02.2017.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Hrvatska je i dalje po broju darivatelja organa pri vrhu svjetske ljestvice, a 2014. i 2015. godine u našoj zemlji darovano je najviše organa na svijetu. Prema hrvatskom zakonu o presađivanju organa u svrhu liječenja propisano je da se organi umrle osobe smiju uzeti radi presađivanja samo ako osoba nije potpisala obrazac kod liječnika obiteljske medicine da se tome protivi, nakon čega se obrazac deponira u registar nedarivatelja.

Potpisani obrazac može se u svakom trenutku povući ako se osoba predomisli. U hrvatski registar nedarivatelja u posljednjih se 12 godina upisalo samo 3.000 građana.

U suprotnom, odnosno, ako osoba nije u tom registru, a takvih je na sreću mnogo više, dovoljno je o eksplantaciji organa obavijestiti obitelj. Obavezno se o tome uvijek prethodno razgovara s obitelji preminule osobe, budući da je riječ o vrlo važnoj odluci i obitelj ili srodnici moraju sudjelovati u donošenju odluke.

Prema podacima hrvatskog nacionalnog transplantacijskog programa tijekom 2015. godine u Hrvatskoj je presađeno 213 bubrega, 141 jetra, 37 srca i 8 gušterača. Iste godine priliku za za presađivanje organa dobilo je 399 pacijenata, a najuspješnija donorska bolnica tada je bio Klinički bolnički centar Rijeka s 31 darivateljem organa. No još uvijek mnogi pacijenti dugo čekaju na transplantaciju pa treba i dalje nastojati podizati svijet o potrebi darivanja organa čime se spašavaju mnogi životi i podiže kvaliteta života oboljelih.

O svem više u "Zdravljaku" doznajemo od prof. Željka Župana bolničkog transplantacijskog koordinatora u riječkom KBC-u. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici