Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Darivanje tijela Zavodu za anatomiju 17.03.2016.

17.03.2016.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Riječkom Medicinskom fakultetu građani nakon smrti daruju desetak tijela godišnje kako bi studentima omogućili kvaliteniju nastavu iz anatomije, a liječnicima uspješniju specijalizaciju posebice iz kirurgije i radiologije.

Zahvaljujući programu darivanja kadavera, što ga Medicinski fakultet provodi već nekoliko godina, potpisano je 120 izjava građna koji su odlučili nakon smrti svoje tijelo darovati Zavodu za anatomiju. Svaka odrasla osoba za života može odlučiti da će nakon smrti donirati svoje tijelo i tako pomoći razvoju medicine na čemu im se namjerava zahvaliti skorom izgradnjom spomen obilježja na groblju Drenova. Pored središnjeg križa planira se postaviti ploča s tekstom zahvale i imenima donatora, što će biti trajni spomen na humanost tih ljudi, a i grobno mjesto koje će moći posjećivati članovi obitelji i prijatelji. Slični primjeri postoje i u Beču, Grazu, Innsbrucku, Zagrebu....O darivanju kadavera u „Zdravljaku“ razgovaramo s prof. dr. Dragicom Bobinac, pročelnicom Zavoda za anatomiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici