Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zdravljak : Debljina 15.10.2015.

15.10.2015.

18:05

Autor: Hrvatski Radio

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Foto: - / -

Preuhranjene djece je sve više jer se sve manje kreću, ne doručkuju i često se nezdravo hrane. Zbog takvih trendova za desetak godina u Hrvatskoj će biti više od 2 milijuna preuhranjenih ljudi.

Debljina je postala jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova. Dokazano je da uzrokuje šećernu te bolesti srca i krvnih žila kao i neke vrste karcinoma. Kako bi se zaustavila „epidemija“ debljine treba se zdravo hraniti i kretati najmanje dva i pol sata tjedno.Trenutačno je u Hrvatskoj 20 posto pretilih ljudi, dok prekomjernu težinu ima svaki sedmi dječak i svaka jedanaesta djevojčica.

O debljini u "Zdravljaku" govore voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Nataša Dragaš - Zubalj i pročelnica gradskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zdravljak: Kako spriječiti najteže tjelesne bolesti? [ARHIVA]

Poslušajte našu još uvijek vrlo traženu i slušanu seriju emisija iz proljeća 2018. godine, u kojima internist hematolog doc. dr. sc. Toni Valković iz KBC-a Rijeka govori o prevenciji najtežih bolesti današnjice.

Poslušajte u Slušaonici